luni, 23 august 2021

23 AUGUST.........

 22 August 1944, ora 22:30, prin Proclamaţia către ţară, regele Mihai anunţa "ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite". Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial.

Cel care a jucat rolul primordial în ziua de 23 august 1944 a fost Regele Mihai, care l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu și a decis să se alăturare Coaliţiei Naţiunilor Unite. Astfel că, timp de 40 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României.

Parade fastuoase, materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale erau doar câteva dintre manifestările organizate în "Epoca de Aur" pentru a celebra ziua de 23 august. Pregătite cu câteva luni înainte, activităţile dedicate zilei în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite s-au transformat într-un omagiu adus conducătorului mult iubit, Nicolae Ceauşescu.

„Discuțiile au început de îndată cu evenimentul și nu este decât o exagerare a se afirma că abia în anii regimului comunist au început dezbaterile.

Cei implicați în evenimentele de la 23 august 1944 au intevenit în presa vremii și au subliniat implicarea lor, calificând-o în fel și chip.

Țărănistul Iuliu Maniu, la 1 septembrie 1944, vorbea despre 23 august ca despre o Revoluție și nu trebuie să ne ducem la gândul că doar comuniștii au fost aceia care au abordat acest lucru.

Pe de altă parte, 23 august a fost de îndată sesizat și comentat în presa internațională ca o lovitură de stat ce a bulversat frontul de Răsărit și moment în care Germania a început să cedeze.

De reținut că, în istoriografia din țară, și nu se putea altfel, linia generală a fost aceea de recunoaștere oficială a însemnătății deosebite a actului de la 23 august în ceea ce privește evoluția României spre «deschiderea» porților pentru instaurarea regimului comunist.

Acest act istoric a fost înfrumusețat de toți cei care au participat la eveniment și au devenit «eroii frumoși» care au fost mânați de scopuri nobile”, - prof. univ. dr Gheorghe Buzatu.