miercuri, 30 iulie 2014

ZIUA LIMBII ROMANE

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituită ca 'Zi a Limbii Române'. Legea a fost promulgată de președinte la 13 martie și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea Zilei Limbii Române la 31 august. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011, Camera Deputaților având rol decizional.
Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, 'prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române'.
De asemenea, actul normativ stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după ce, pe fundalul 'perestroikăi' din fosta URSS și în urma Marii Adunări Naționale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. În timpul perioadei sovietice, populației i se impusese să vorbească în 'limba moldovenească' și să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991. Ulterior însă, în Constituția din 1994 s-a statuat drept limbă de stat 'limba moldovenească'.

În 2011, mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina au stabilit data de 31 august ca Zi a Limbii Române, urmând ca, începând cu anul 2012, aceasta să fie sărbătoare națională. De asemenea, au cerut autorităților române decretarea Zilei Limbii Române pentru românii de pretutindeni. 
(Articol preluat de pe AGERPRES)

joi, 17 iulie 2014

ANUNT IMPORTANT

Termenul de confirmare a participarii la activitatea de socializare dupa adunarea generala din data de 24 iulie 2014 se prelungeste pana la data de 22.iulie 2014 ora.13.00 la sediul filialei.

Activitatea se va desfasura la restaurant HIPODROM (Ascunsa).

luni, 7 iulie 2014

ANUNT IMPORTANT

CONVOCARE ADUNARE GENERALA

DATA: 24 iulie 2014;
ORA:  10.00;
LOC:  Sala de festivitati a Cercului Militar BRAILA;
ORDINEA DE ZI:
1.    Dare de seama privind activitatea Filialei 1 Braila si B.Op. de la infiintare pana in prezent;
2.    Alegerea noului Birou Operativ al filialei.
3.    Diverse.

Dupa incheierea adunarii generale (aprx.ora 11.00), se va desfasura o activitate de socializare intr-un loc ce va fi anuntat ulterior cu un cost de 35 lei/persoana;

Confirmarea de participare la activitatea de socializare se face prin achitarea sumei de 35 lei pana la data de 18 iulie 2014 ora.13.00 la sediul filialei.