miercuri, 30 aprilie 2014

DE ZIUA INFANTERIEI



La 30 aprilie 1830 s-a născut, ca armă de sine stătătoare
Infanteria Română Modernă.
De-a lungul celor celor 184 de ani de existenţă, Infanteria Română a avut un rol decisiv pe câmpurile de bătălie, prin imensele jertfe date contribuind decisiv la afirmarea şi apărarea indealurilor fundamentale ale Naţiei Române – Independenţă, Unitate, Suveranitate.
         La ceas aniversar, SCMD filiala Brăila urează tuturor celor care au purtat şi poartă cu cinste semnul de arma al infanteriei, care şi-au făcut şi îşi fac datoria sub tricolor multă sănătate, prosperitate şi depline împliniri în întreaga activitate!

luni, 28 aprilie 2014

Ziua veteranilor de razboi








RESPECT ȘI ONOARE PENTRU VETERANII DE RĂZBOI

            Prin instituirea, începand cu 10 octombrie 2007, a Zilei veteranilor de război, 29 aprilie reprezintă o sărbătoare unică în calendarul aniversărilor de suflet ale poporului român. Este ziua în care aducem un omagiu celor care au răspuns fără șovăire la chemarea țării și au ales să-și apere patria chiar și cu propria viaţă.
            29 aprilie este ziua în care oricare cetățean al Romaniei trebuie și se poate întalni cu istoria. Frați buni cu eroii care-și dorm somnul de veci, VETERANII sunt martorii fideli ai istoriei neamului românesc, iar clipele pe care le-au trăit în timpul ororilor războiului simbolizează o mare de lacrimi și lumină, un torent de vorbe sfinte, încremenite pe buzele unei Românii greu încercate.
            Veteranii sunt istoria încă vie a neamului și a patriei. Ei sunt un izvor de amintiri pentru cei care au răbdarea să-i asculte. Purtători de medalii, dar și de răni și suferințe, veteranii de război sunt eroii de lângă noi, cei care reprezintă adevăratele valori ale neamului românesc: onoarea, patriotismul, curajul și demnitatea.
            De aceea, se consideră că este timpul ca, în fiecare an, să se sărbătorească, fie pe durata unei singure zile, un semn de sfântă recunoștință, de prețuire și respect la adresa celor care, prin faptele lor de bravură, eroism și sacrificiu, și-au pus nepregetat viața în slujba țării și a națiunii aflate în momente de grea cumpănă.
            Anul acesta, la inițiativa conducerii Filialei Județene “General Gheorghe Avramescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, localitatea Movila Miresii a fost gazda întalnirii veteranilor de război din comunele Gemenele, Gradiștea, Racovița, Ramnicelu, Romanu, Scorțaru Nou, Șuțești, Traian, Tudor Vladimirescu, și, bineînțeles, Movila Miresii.
            În parcul din apropierea monumentului închinat eroilor de la 1916 – 1919, a fost pregătit un mic spectacol de omagiere a veteranilor, văduvelor de război și văduvelor veteranilor de război, puțini cați au fost prezenți, din puținii care au mai rămas printre noi.
La activitate au participat membrii ai Filialei județene “General Avramescu Gheorghe” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ai Filialei județene “Mihai Viteazul” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, comandantul garnizoanei Brăila, cadre militare în activitate, cetățeni ai comunei. Din partea Filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria" au participat președintele filialei, lt. col. (r) Ionel Teodorescu și secretarul executiv al filialei, lt. col. (r)  Constantin Giurgea.
            După alocuțiunile domnului general Sandu Temistocle, președintele Filialei Județene “General Gheorghe Avramescu” a A.N.V.R. și a domnului Dumitru Panțuru, primarul comunei Movila Miresii, a urmat un scurt, dar emoționant, moment artistic, oferit de elevii }colii gimnaziale din Movila Miresii. Elevii, pregătiți și îndrumați de către profesorii în învățămantul primar Florica Munteanu, Ionica Ciocîrlan și Milan Ciocîrlan au cantat Imnul Romaniei și Imnul eroilor și au recitat poezii patriotice.
            Un moment cu o încărcătură emoționantă deosebită l-a constituit omagiul către veterani, prezentat de către Monica Cireașă, elevă în clasa a VI-a la școala gimnazială din Movila Miresii, pe care îl redăm, în întregime, în continuare:
            Stimați cetățeni, dragi invitați,
            Istoria noastră națională n-a fost o istorie muzicală, ca a altor popoare. Noi, în zbuciumata noastră existență, am avut suficiente momente în care ne-am făcut din cămăși steaguri, din pluguri spade și din cai săpători de tranșee. Au fost timpuri cand au rămas case risipite la trecători și cand arătura mirosea a foc. Și toate acestea pentru a ne păstra glia întreagă, ca o minune a lui Dumnezeu.
            Aniversarea de astăzi se referă, în special, la trecutul de luptă, de jertfă și de eroism al celor cărora le-a fost scris să supraviețuiască, veteranilor de război, precum și ostașilor care au trecut în randul eroilor, jertfindu-se pe altarul patriei.
            Consider că acei ostași eroi, care nu mai sunt printre noi, împreună cu voi, veteranii de război, reprezintă una dintre comorile neamului, care se cuvine a nu fi date uitării din cauza necunoașterii, indiferenței, ignoranței sau a nepăsării, cum, din păcate, se mai întamplă, chiar și în comuna noastră.
            Voi, bravi veterani de război, ați scris cu sange istoria țării, în vremuri de cumpănă.
            Voi, bravi oșteni, ați parcurs pe jos, prin luptă, sute și mii de kilometri, taraș, pe coate și genunchi, în căruțe, camioane, blindate, sau la timona navelor de luptă.
            Voi, dragi veterani, cei puțini rămași în viață, cu tamplele albite de ninsoarea vieții, cu fețele brăzdate de timp, veți păși în eternitate cu imaginea țării iubite și cu conștiința datoriei ostășești împlinite.
            Fii binecuvantat, veteran de război, care porți pe pieptul tău ordinele și medaliile de război, acordate pentru curajul, vitejia și bărbăția de care ai dat dovadă în bătăliile purtate pentru independența țării și eliberarea pămantului romanesc.
            Astăzi, la ceas aniversar, vă felicităm pe toți care ați ajuns la varsta senectuții, asigurandu-vă de respectul deplin din partea elevilor și cadrelor didactice din Școala gimnazială din Movila Miresii.
            În speranța că ne veți fi alături cat mai mult timp de acum înainte, vă urăm sănătate, bucurii și un sincer și călduros “La mulți ani”, dragi veterani !
            Domnul general Sandu Temistocle, președintele Filialei Județene “General Gheorghe Avramescu” a A.N.V.R. a înmanat diplome veteranilor, văduvelor de război și văduvelor veteranilor de război, prezenți la manifestarea omagială. În continuare, au fost depuse coroane de flori la monumentul închinat eroilor de la 1916 – 1919.
            În încheiere, toți participanții au fost încantați cu cateva melodii, interpretate de către fanfara garnizoanei Brăila.

Vicepresedinte al Filialei BRAILA a SCMD
Lt. col. (r) Giurgea Constantin
 Veterani de razboi
Eleva Monica Cireasa citind mesajul
Se canta Imnul Eroilor